Porin elinkeinopolitiikan tulokset katastrofaalisia

Tiistain (2.11.) Satakunnan Kansassa listattiin vuoden 2015 suurimpia yhteisöveron maksajia Satakunnassa. Olin todella järkyttynyt havaitessani, että maakunnan keskuksesta Porista yksikään yritys ei mahtunut kymmenen suurimman yhteisöveron maksajan joukkoon. Tällainen tulos on karu todiste kaupungin elinkeinotoiminnan ja johdon epäonnistumisesta.

Turun telakan vetämänä meriteollisuuden nousukausi säteilee työtä ja hyvinvointia koko länsirannikolle. Uudenkaupungin alue hyötyy autotehtaan kasvusta ja Vaasan seudulla elinkeinoelämä on vireää. Pori ei kuitenkaan ole päässyt osalliseksi tästä länsirannikon positiivisesta pöhinästä. Rakas kotikaupunkimme on taantunut jonkinlaiseksi jälki-brezhneviläiseksi ulkoilmamuseoksi. Mielenkiintoista on se, että näin on käynyt nimenomaan ”kyky”puolue kokoomuksen vahtivuorolla.

Elinkeinopolitiikan linjauksista ja toimintatavoista on ollut Porissa polemiikkia vuosikausia. Toimintamalleja on yritetty parantaa ja elinkeinoelämän tarpeisiin vastata tehokkaammin. Lopputulokset kuitenkin kertovat lahjomattomasti että maali siintää vielä kaukana. Elinkeinopolitiikka tulee maakuntauudistuksen jälkeen olemaan aikaisempaakin suuremmassa roolissa kunnan tehtäväluettelossa. Elinvoiman vahvistamista pidetään yhtenä tulevaisuuden kuntien perustehtävänä.

Millaisilla keinoilla Porissa tätä elinvoimaa aiotaan tulevaisuudessa vahvistaa? Kehittyykö Pori leikkauksilla, lomautuksilla ja henkilöstön ylikuormittamisella? Pystytäänkö valtuustosopimuksen käsiraudoissa turvaamaan riittävät resurssit perusopetukseen ja koulutukseen? Kykeneekö koulutusjärjestelmämme vastaamaan yritysten yhä nopeammin muuttuviin rekrytointi – ja koulutustarpeisiin? Haluammeko tulevaisuudessa olla vyönkiristyksen noidankehässä taantuva masentava periferia vai uskallammeko investoida, kouluttaa, tutkia, innovoida ja yrittää? Poria pitää kehittää, ei romuttaa.
Erno Välimäki
Kaupunginvaltuutettu (Vas.), Pori